İmam Maaşları 2022 – Vaiz, Müezzin Maaşları Ne Kadar Oldu?
İmama maaşları 2022 yılı temmuz ayı itibariyle ne kadar oldu? İmam maaşlarına temmuz ayında ne kadar zam yapıldı? En düşük imam maaşı ne kadar oldu? Müezzin maaşları 2022 yılı temmuz ayında ne kadar oldu? Vaiz maaşları 2022 yılı temmuz ayında ne kadar oldu? Emekli imam maaşları 2022 yılı temmuz ayında ne kadar oldu? Merak edilen soruların tüm cevapları haberimizin devamında.

Hem insanların maneviyatı hem de camiler üzerinde birçok sorumluluğu olan din adamlarına imam denir. İmamlar namazların kıldırılması, cenazelerde dini rehberlik yapılması gibi birçok rutin durumda görev alırlar. İmamların çalışma ve mesai saatleri de camiden camiye değişebilmektedir. Kısaca imamlık günlük hayatta önemli etkileri olan karmaşık bir görevdir.


Aynı zamanda imamlar devlet memuru olarak nitelendirilir ve devlet tarafından görevlendirilir. Devlet memuru statüsünde olmaları nedeniyle yılda iki kez yapılan memur zamlarında imam maaşları da artış göstermektedir. İmamların emekli maaşları da yine aynı zamlara tabidir. Bizler de imam maaşları 2022 itibariyle ne kadar olmuştur ve nasıl imam olunur bu yazımızda sizler için kaleme aldık.
Temmuz Zammı Öncesi İmam Maaşları 2022 Ne Kadardı?
İmam maaşları altı (6) ayda bir artış göstermektedir. İlk zam Ocak ayında yapılırken ikinci zam Temmuz ayında yapılmıştı. Yapılan Ocak zammı sonrası ortalama bir imam maaşı 5.275 TL olarak açıklanmıştı. Temmuz ayına kadar ikinci bir zam yapılmadığından maaşlar bu şekilde verilmekteydi. Ocak zammı sonrasında ortalama bir müezzin maaşı 4,762 TL iken zam sonrası 6.200 TL olmuştu. Vaiz maaşlarında da ortalama maaş 6.545 TL’ye yükselmişti.
İmam Maaşlarına Ne Kadar Zam Yapıldı?
İlk olarak asgari ücret artışı açıklanmıştı. Artış sonrası asgari ücret 5.500 TL oldu. Temmuz ayında yapılan zam ise enflasyona göre açıklandı ve memur grupları belirlenen oranda zam hakkı kazandı. Belirlenen memur ve memur emeklisi zam oranı %41,85 iken SSK ve memur emeklileri için belirlenen zam oranı ise %42,35 oldu. Bu nedenle memur kategorisinde olan imam maaşları 2022 yılında belirtilen oranlarla ikinci kez artış gösterdi.


İmam Maaşları 2022 Temmuz Zammı Sonrası Ne Kadar Oldu?
Birçok imam yapılacak Temmuz zammını dört gözle beklemekteydi. Açıklanan enflasyonla birlikte yapılan zamlar sonrasında ortalama bir imam maaşı 7.500 TL’ye yükseldi. Buna ek olarak birinci derece dördüncü kademe evli bir imamın ortalama maaşı ise 11.000 TL seviyesine yükselmiştir. Aynı zamanda yapılan Temmuz zammı sonrası en düşük imam maaşları 6.214 TL olarak belirlendi. İmamlarla birlikte müezzin ve vaiz maaşlarında da yükseliş görüldü.
Temmuz Zammı Sonrası Vaiz ve Müezzin Maaşları 2022
İmamların maaşlarında yapılan zamlar sonrası gözler müezzin ve vaiz fiyatlarına çevrildi. Birinci derece dördüncü kademe vaiz maaşı, yapılan zamlar sonrası 9.000 TL’den 12.000 TL’ye çıktı. Buna ilaveten birinci derece dördüncü kademe bir müezzinin maaşı ise 11.000 TL olarak hesaplandı. Vaiz ve müezzinlerin maaşları hesaplanırken hizmet süreleri ve eğitim düzeyleri etkili olacak ve evlilik durumu da göz önünde bulundurulacak.
Emekli İmam Maaşları 2022 Ne Kadar Odu?
İmamların alacakları emekli maaşı hizmet süreleri ve belirli kriterle göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte yapılan emekli zammı ile emekli olan imamların maaşlarında da artış yaşandığı bilinmektedir. En düşük emekli imam maaşı 5275 TL iken en yüksek emekli imam maaşı ise 7. 482 TL olarak belirlenmiştir.
Diğer İlgili Yazılarımız
İmam Maaşlarını Etkileyen Faktörler Neler?
İmam maaşları her imam için aynı değildir. İmamların maaşlarını etkileyen birtakım faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler arasında evli veya bekar olma durumu yer alır. Medeni durum imam maaşları üzerinde etkilidir. Çocuk sahibi olmak da imamların maaşlarını artırabilmektedir. Bununla birlikte imamların eğitim seviyeleri de maaşlarının değişmesine neden olacaktır. Üniversite mezunu ve lise mezunu bir imamın maaşları aynı değildir. Son olarak hizmet süresi de her devler memuru gibi imam maaşları üzerinde de etkilidir. Uzun süre hizmet vermiş imamların maaşları artış gösterir.
İmamların Görevleri Nelerdir?
Büyük çoğunluğu Müslüman olan ülkemizde birçok imam görev yapmaktadır. İmamların dini ve insani birçok görevi bulunmaktadır. İmamların görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- İmamlar/hatipler namazların kıldırılmasından sorumludur. Cenaze namazları, vakit namazları, bayram namazları gibi namazlar imamlarca camilerde kıldırılmaktadır,
- Camileri eğitimler için hazır hale getirmek imamların görevleri arasındadır,
- Dini anlamı olan günlerde camide etkinliklerin düzenlenmesini sağlamak,
- Caminin belirli saatler arasında açık tutulmasını sağlamak,
- Resmi nikahın kılınmış olması koşuluyla dileyen kişilere din nikah merasimi düzenlemek,
- Görev alanında bulunan ve yardıma ihtiyaç duyan kişilere ilgili kurumlarla birlikte yarımda bulunmak,
- İnsanlar arasında dayanışma ve sevgi bağı kurmak adına faaliyetlerde bulunmak,
- Cami içerisinde usulsüz bağış toplanmasını önlemek,
- Kadınların camilerde uygun şekilde ibadet edebilmesini sağlayacak tedbirleri almak.
İmam Olmak İçin Gereken Özellikler Nelerdir?
- Müslüman olmak
- Erkek olmak
- Akli yeterliliğe sahip olmak
- Gerekli eğitimi tamamlamış olmak
- İlgili sınavlardan yeterli puanı almak
- Namaz kıldırabilecek kadar Kur’an ezberi olmak
Nasıl İmam Olunur?
İmam olabilmek için gerekli eğitim sürecini tamamlamış olmanız gerekir. Bu eğitim süreci farklı şekillerde ilerliyor olabilir. Örneğin imam hatip liselerinde mezun biri yalnızca lise mezunu olarak imamlık yapabilir. Farklı olarak başka türlerden liselerden mezun olan kişiler de gerekli üniversite eğitimi sonrası imam olabilmektedir. Bu eğitimlerin sonrasında da imam olmak adına bazı sınavları geçmek zorunludur. Bu sınavlar KPSS ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi) ‘dir.
İmam Olabilmek İçin Gereken KPSS Puanı Nedir?
İmam olmak için Kamu Personeli Seçme Sınavına girmek zorunludur. KPSS sınavından alınması gereken en düşük puan ise imamlık için 50 puandır. Bu puanın altında alan kişiler imamlık görevi yapamayacaktır.
İmamların Çalışma Saatleri
İmam olmak namaz vakitlerinde ve birçok önemli günde çalışmayı gerektirdiğinden çalışma saatleri günün büyük bölümünü kapsamaktadır. Son gelişmelerle birlikte imam çalışma saatleri de düzenlenmiştir. Artık camiler minimum 12 saat açık olmak zorunda olduğundan imamlar bu saatler süresince camilerde bulunmak durumundadır. Buna ilaveten cemaatin sorularına cevap bulunması için imamın camide zaman zaman görevli bulunması da gerekmektedir.