Diyetisyen Maaşları 2022 – Güncel Net Rakamlar

Diyetisyen maaşları ne kadar? Uzman diyetisyen maaşları ne kadar? Özelde diyetisyen maaşları ne kadar? Devlette diyetisyen maaşları ne kadar? tüm sorularınız cevapları yazımızın devamında yer almaktadır.

Diyetisyen Maaşları 2022 – Güncel Net Rakamlar
27.06.2022
0
A+
A-

Ülkemizde yüksek kiloya sahip birçok birey bulunmaktadır. Özellikle yüksek kilonun ve kolesterolün tetiklediği kalp ve damar hastalıklarının fazlalığı kiloya bağlı sorunların ciddiyetini göstermektedir. Bu durum da diyetisyenlerin toplumumuz için önemini daha da artırmaktadır. Diyetisyenler aşırı kilolu bireylerin sağlıklı kiloya ulaşmasını sağlamak, endokrin hastalığı olan bireylerin beslenme düzenini oluşturmak ve besinler hakkında toplumu bilinçlendirmek gibi önemli görevleri üstlenen meslek grubudur.

Özellikle özel beslenme programı olmadan sağlıklı bir yaşam sürmekte zorlanan çölyak hastaları ve diyabet hastaları düşünüldüğünde diyetisyenlerin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Hem besinlerle ilgilenen hem de sağlıklı bir yaşam felsefesini topluma göstermek isteyen birçok kişi diyetisyen olmak istemektedir. Özellikle son zamanlarda sosyal medyada adından daha çok bahsettiren bu meslek grubu birçok gencin hayalleri arasındadır. Bu hayallerden yola çıkan gençler ise en çok 2022 diyetisyen maaşları ve çalışma şartları hakkında bilgi edinmek istemektedir. Diyetisyen maaşları genel anlamda oldukça büyük değişiklik gösterir. Diyetisyenler hem kamuda hem de özel sektörde çalıştığı için belirli bir maaş skalası belirtmek zor olacaktır. Diyetisyen maaşlarını kamu ve özel sektör olarak ikiye ayırarak değerlendirmek daha doğrudur.

Özel Sektörde Çalışan Diyetisyen Maaşları 2022

Diyetisyenlik son zamanların en popüler meslekleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle birçok kişi özel sektörde yer alan diyetisyenlere başvurmakta ve kilo problemlerini çözmeyi amaçlamaktadır. Özel sektörde çalışan diyetisyenler hem özel bir hastane bünyesinde çalışabilir hem de kendi kliniklerini açabilirler. Bir hastane bünyesinde çalışan diyetisyenler hem kilo vermek amacıyla başvuran kişilere yardımcı olur hem de hastanedeki diğer hasta gruplarına ihtiyaç duyulması halinde beslenme programı hazırlar.

Diyetisyen Maaşları 2022

Kendi kişisel kliniğine sahip olan diyetisyenler de benzer şekilde yardımlarına başvuran danışanlarını bilgilendirir ve onlar için en ideal beslenme programını belirler. Özel hastane diyetisyen maaşları ortalama olarak 5.000 -6.000 TL arasında değişmektedir. Uzman diyetisyenler için ise maaşlar oldukça üst limitlere kadar çıkabilmektedir. Kendi kliniğine sahip olan diyetisyenler ise üst limiti oldukça değişen maaşlarla çalışmaktadır.

Kamuda Çalışan Diyetisyen Maaşları 2022

Kamuda çalışmak birçok meslek grubunun idealleri arasındadır. Diyetisyenler arasında da kamuda çalışmak isteyen birçok kişi bulunmaktadır. Kamuda çalışan diyetisyen maaşları bu nedenle çok merak edilmektedir.

Diyetisyen Maaşları 2022

Kamuda çalışan diyetisyenler için ise maaşlar deneyime ve hizmet yılına bağlı olarak değişmekte olup, 2022 yılı temmuz ayı itibariyle ortalama olarak 7.000-8.500 TL arasında değişiklik göstermektedir. Kamuda çalışan diyetisyenler çoğunlukla hastanelerde görev alır veya beslenme konusunda toplumu bilinçlendirmek amacıyla yapılan çalışmalarda yer alır.

Uzman Diyetisyen Maaşları 2022

Uzmanlığını tamamlamış diyetisyenler ortalama bir diyetisyenden daha fazla kazanmaktadır. Özellikle özel hastaneler tarafından büyük ilgi gösterilen uzman diyetisyenlerin aylık maaşları 12.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Emekli Diyetisyen Maaşları 2022

Emeklilik koşullarını sağlayan diyetisyenler emekli oldukları zaman alacakları aylık maaş hizmet verdikleri süre ile orantılıdır. 25 yıl çalışan bir emekli diyetisyen maaşı aylık olarak yaklaşık 3.000 TL olacaktır. 40 yıl çalışan ve ardından emekli olan bir diyetisyenin aylık maaşı ise yaklaşık olarak 4.000 TL’dir.

Yurt Dışı Diyetisyen Maaşları 2022

Yurt dışında da beslenme ve kilo problemleri sıkça görülmektedir. Çünkü obezite ve obeziteye bağlı hastalıklar 21.yüzyılın en önemli sorunları arasındadır. Yurt dışı diyetisyen maaşları ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.

  • Amerika Birleşik Devletleri’nde diyetisyen maaşları 4.600 Dolar ile 7.500 Dolar arasında değişir.
  • Fransa’da diyetisyen maaşları 4.500 Dolar ile 6.500 Dolar arasında değişiklik göstermektedir.
  • Katar’da diyetisyenler aylık ortalama olarak 6.700 Dolar maaş almaktadır.
  • İngiltere’de diyetisyenlerin aylık maaşları yaklaşık 9.000 İngiliz Sterlinidir.
  • Birçok sağlık çalışanının tercihi olan Almanya’da ise maaşlar 4.500 Dolar ile 6.500 Dolar arasında seyretmektedir.

Yeni Atanan Diyetisyen Maaşları 2022

Maaşlar neredeyse tüm devlet çalışanları için hizmet süresiyle orantılı olarak değişmektedir. Bu nedenle yeni atanmış bir diyetisyenle uzun süre çalışan bir diyetisyenin maaşları arasında değişiklikler görülür. Mesleğe yeni başlamış diyetisyen maaşı ortalama olarak 6.500 TL civarındadır.

Uzaktan/Online Hizmet Veren Diyetisyen Maaşı 2022

Pandemi sürecinde popüler olmaya başlayan online hizmetler diyet listelerine de yansımıştır. Özellikle Instagram üzerinden birçok diyetisyen danışanlarına hizmet vermekte ve beslenme programı hazırlamaktadır. Seans ücretleri yaklaşık olarak 200 TL olan online hizmet veren diyetisyenlerin aylık gelirleri hedef kitlelerinin büyüklüklerine göre değişmektedir. Bazı diyetisyenler influencer olarak da sosyal medyada yer edindiklerinden yüksek meblağlar elde etmektedir.

Diğer Maaş Yazılarımız

Sözleşmeli Diyetisyen Maaşları 2022

Diyetisyenler kadrolu olarak devlet kurumlarında çalışabildikleri gibi aynı zamanda kimi zaman sözleşmeli olarak da görev yapabilmektedirler. Sözleşmeli diyetisyen maaşı 5.700 – 6.700 TL arasında değişiklik gösterir.

Diyetisyen Çalışma Saatleri

Diyetisyenler kamuda genellikle mesai saatleri içerisinde çalışmaktadırlar. Genellikle sabah 8.30’da mesaiye başlayan diyetisyenler akşam 17.30 itibariyle görev sürelerini tamamlar. Kişisel kliniği olan veya özel hastanelerde çalışan diyetisyenler için ise belirli bir saat aralığı vermek doğru olmayacaktır. Özellikle kişisel kliniği olan diyetisyenler genellikle kendi çalışma saatlerini kendileri belirlediğinden çalışma saatleri daha kısa olabilmektedir.

Diyetisyen Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Her meslek gibi diyetisyenlerin de taşıması gereken belli başlı bazı özellikler vardır. Bunlar arasında hastanın problemlerine doğru yaklaşmak, yeterli tıbbi bilgiye sahip olmak ve iyi bir dinleyici olmak vardır. Daha iyi bir beslenme düzeni için güncel yaklaşımları takip etmek de oldukça önemlidir. Bunlar diyetisyen olmak için gereken özellikler içinden yalnızca birkaçıdır.

Diyetisyen Nasıl Olunur?

Diyetisyen olabilmek için üniversite sınavına girmek gerekmektedir. Diyetisyenlik için hem TYT hem de AYT’ye girmek gerekir. Bu bölüm sayısal puanla öğrenci kabul eden bölümler arasındadır. Gereken puanı alan kişiler Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan Beslenme ve Diyetetik bölümüne yerleşerek 4 yıllık bir eğitim sürecine başlar. İngilizce eğitim veren üniversitelerde ise bir yılı hazırlık olmak üzere toplam 5 yıllık eğitim verilmektedir.

Eğitimleri süresince anatomi, fizyoloji, tıbbi biyoloji ve genetik gibi temel tıbbi bilimlerden olan derslerle beraber mesleki dersleri de alan öğrenciler aynı zamanda pratik çalışmalar da yapmaktadır. Yapılan çalışmaların ardından eğitimlerinin son senesinde staj yapan diyetisyen adayları birçok alanda deneyim kazanma şansı yakalamaktadırlar.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

2022 Beslenme ve Diyetetik bölümü taban puanları ve sıralaması devlet üniversiteleri ve vakıf üniversitelerinde farklılık gösterir.

  • En düşük puanla kapatan Beslenme ve Diyetetik Bölümü devlet üniversitesi puanı (sayısal) 274’tür. Bu puanla ve 328.000 sıralama ile Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öğrenci kabul etmiştir.
  • En düşük puanla kapatan Beslenme ve Diyetetik Bölümü vakıf üniversitesi Yakın Doğu Üniversitesi’dir. Kontenjanları tam olarak dolmamıştır.

Kamuda Nasıl Diyetisyen Olunur?

Bir kişinin kamu/devlet kurumlarında diyetisyen olabilmesi için öncellikle üniversite eğitimlerini tamamlamaları ardından da KPSS’ye girmeleri gerekmektedir. KPSS’den yeterli puanı alan ve atanma sürecini takiben atanan diyetisyenler kamu kurumlarında diyetisyen olarak görev yapabilmektedirler.

Ülkemizde yüksek kiloya sahip birçok birey bulunmaktadır. Özellikle yüksek kilonun ve kolesterolün tetiklediği kalp ve damar hastalıklarının fazlalığı kiloya bağlı sorunların ciddiyetini göstermektedir. Bu durum da diyetisyenlerin toplumumuz için önemini daha da artırmaktadır. Diyetisyenler aşırı kilolu bireylerin sağlıklı kiloya ulaşmasını sağlamak, endokrin hastalığı olan bireylerin beslenme düzenini oluşturmak ve besinler hakkında toplumu bilinçlendirmek gibi önemli görevleri üstlenen meslek grubudur. Özellikle özel beslenme programı olmadan sağlıklı bir yaşam sürmekte zorlanan çölyak hastaları ve diyabet hastaları düşünüldüğünde diyetisyenlerin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

Hem besinlerle ilgilenen hem de sağlıklı bir yaşam felsefesini topluma göstermek isteyen birçok kişi diyetisyen olmak istemektedir. Özellikle son zamanlarda sosyal medyada adından daha çok bahsettiren bu meslek grubu birçok gencin hayalleri arasındadır. Bu hayallerden yola çıkan gençler ise en çok 2022 diyetisyen maaşları ve çalışma şartları hakkında bilgi edinmek istemektedir. Diyetisyen maaşları genel anlamda oldukça büyük değişiklik gösterir. Diyetisyenler hem kamuda hem de özel sektörde çalıştığı için belirli bir maaş skalası belirtmek zor olacaktır. Diyetisyen maaşlarını kamu ve özel sektör olarak ikiye ayırarak değerlendirmek daha doğrudur.

Uzman Diyetisyen Nasıl Olunur?

Uzman diyetisyen olabilmek için öncelikle 4 yıllık Beslenme ve Diyetetik bölümü bitirilerek lisans eğitimi tamamlanmalıdır. Ardından yüksek lisans yapılarak uzman diyetisyen olunabilir. Uzman diyetisyenler özel kliniklerde, devlet kurumlarında veya aile sağlığı merkezlerinde görev alabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.