ATT Maaşları 2022 – Temmuz Ayı Güncel Net Rakamlar

ATT maaşları ne kadar oldu? Devlette ATT maaşları ne kadar oldu? Özelde ATT maaşları ne kadar oldu? Yeni Başlayan ATT maaşları ne kadar oldu? Tüm merak edilen sorularınızın cevapları yazımızda…

ATT Maaşları 2022 – Temmuz Ayı Güncel Net Rakamlar
06.07.2022
0
A+
A-

Acil tıp teknisyenleri, acil durumlarda hastalara tıbbi yardımda bulunan sağlık çalışanlarıdır. Halk arasında kısaca ATT olarak anılan bu sağlık çalışanları birçok sorumluluğa da sahiptir. Hastanın ilk müdahalesinin yapılmasından hastaneye nakline kadar birçok kritik konuda ATT’ler görev alır. Özellikle sağlık alanına ilgi duyan gençler bu mesleği tercih etmektedir. Bu mesleğin birçok zorluğu olduğundan maaşlar da buna göre belirlenir. ATT maaşları 2022 yılında ne şekildedir ve Temmuz zammı ne şekilde olacaktır diye merak eden birçok acil tıp teknisyeni vardır. İşte biz de onlar için bu soruların yanıtlarını aradık.

ATT Maaşları 2022 Temmuz Zammından Ne Kadar Etkilendi?

Bilindiği üzere memur maaşlarına 6 ayda bir zam yapılmaktadır. Bu zamlardan biri Ocak ayında yapılırken bir diğer zam da Temmuz ayında yapılır. Asgari ücretin güncel halinin açıklanmasıyla birlikte yapılacak olan memur zamları da konuşulmaya başlanmıştı. Son açıklamayla  birlikte memur maaşı zamları da kesinleşmiş oldu.

Açıklanan enflasyon oranına bağlı olarak netleşen memur ve memur emeklileri maaş zaamı %34,69’luk enflasyon farkına göre belirlendi. %7’lik toplum sözleşmesi zammı da göz önüne alındığında toplam zam oranı %41,69 oldu. SSK ve Bağkur emeklileri için ise zam oranı %42,35 olarak belirlendi. ATT maaşları 2022 zammı da diğer memurlar için belirlenmiş yüzdelere bağlı olarak artış gösterecektir.

Yeni Başlayan ATT (Acil Tıp Teknisyeni) Maaşları 2022 Ne Kadar?

İşe yeni başlayan acil tıp teknisyeni maaşları çalışılan yere göre değişebilmektedir. Devlet kurumlarında çalışan ve işe yeni başlayan bir ATT genellikle özel sektörde işe başlayan bir ATT’ den daha fazla kazanır. Devlet kurumlarına atanmış ve yeni işe başlayan bir ATT ortalama 9.500 TL maaş almaktadır. Özel hastane bünyelerinde hizmet veren ise yeni işe başlamış olan bir acil tıp teknisyeninin maaşı 5.500 TL – 7.500 TL civarında maaş almaktadır.

ATT Maaşları 2022

Devlette ATT Maaşları 2022 Ne Kadardır?

Devlet kurumlarında çalışanların maaşları genellikle hizmet sürelerine bağlı olarak değişmektedir. Devlette işe yeni başlamış bir ATT ortalama 9.500 TL maaşla hizmete başlar. Ardından görev süresi arttıkça maaşlarda da artış görülür. Devlette ATT maaşı 20 yıllık hizmet süresini doldurmuş bir acil tıp teknisyeni için 10.500 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Özelde ATT Maaşları 2022 Ne Kadardır?

Özel sektörde sürekli olarak hasta sirkülasyonu olduğundan ATT ihtiyacı da her geçen gün artmaktadır. Özellikle yoğun nüfusa sahip yerlerdeki özel hastaneler çok fazla ATT’ye ihtiyaç duyar. Ancak maaşlar devlet kurumlarına kıyasla çok düşüktür. Özelde ATT maaşları genellikle asgari ücrete yakındır ve ortalama olarak 5.500 – 7.500 TL aralığındadır. Daha deneyimli olan ATT’lerin maaşları ise daha fazla olmaktadır.

Diğer İlgili Maaş Yazılarımız

ATT ve Paramedik Aynı Şey Midir?

Acil tıp teknisyenleri toplumda genellikle paramediklerle aynı olarak bilinmektedir. Ancak bu doğru değildir. Paramedikler hastaya ilaç uygulaması yapabilme yetkisine sahipken ATT’lerin böyle bir yetkileri bulunmaz. Aynı zamanda paramedikler üniversitede ilgili olan bölümden mezunken ATT’ler sağlık meslek liselerinden mezundur.

ATT’lerin Görevleri Nelerdir?

ATT’ler genellikle ilk acil müdahalelerden ve ambulans içi hasta taşınmasından sorumludur. Ancak tüm görevleri bunlar değildir. Acil tıp teknisyenlerinin diğer görevleri şunlardır:

  • Hastanın nakli esnasında yaşanacak sorunların önüne geçilmesi ve hastanın stabilize edilmesi.
  • Hastanın nakli esnasında gereken komünikasyonun sağlanması.
  • Gerekli hava yolu uygulamalarının yapılması.
  • Ambulansın gerekli teçhizata sahip olup olmadığının kontrolü.
  • Gerekli durumlarda ambulansın sürülmesi.

Acil Tıp Teknisyeni Çalışma Saatleri Nasıldır?

Kamuda çalışan ATT’ler genellikle belirli vardiya saatleri içerisinde çalışmaktadır. Vardiya saatleri ortalama olarak 12 saattir. Ancak bu durum 112 Acil Sağlık İstasyonu’nda çalışanlar için değişebilmektedir. 112’de çalışan ATT’ler 24 saat nöbet tutarlar ve ardından 48 saatlik dinlenme hakkına sahiptirler. Özel sektörde ise ATT çalışma saatleri için durumlar sıkça değişebilir. Nöbet süreleri ve sıklığı hastanenin şartlarına göre değişecektir. Vardiya düzenleri ve vardiya uzunlukları da yine aynı şekilde değişiklik gösterir.

Nasıl ATT Olunur?

ATT olmak isteyenler sağlık meslek liselerinde okumalıdır. Sağlık meslek liselerinde okumayan kişiler üniversitede meslek yüksekokullarında “İlk ve Acil Yardım” bölümünü okuyarak paramedik olabilirler. Eğitim süreleri 2 yıldır. Paramedik olanların yetki sınırları ATT’lerden daha fazla olacaktır.

ATT ve Paramedik Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Acil tıp teknisyenliği için birtakım fiziki ve mental özelliği sağlamak gerekir. Özellikle paramedik olmak isteyenler için ÖSYM kılavuzunda birtakım kurallar kesin sınırlar içerisinde belirtilmiştir. Genel anlamda ATT veya paramedik olmak için gereken şartlar şunlardır:

  • Sürücü belgesi alabilecek fiziki sorunu olmamak.
  • Mental olarak mesleğin gerekliliklerini yerine getirebilecek olmak.
  • Sedye taşıyabilecek kuvvete sahip olmak.
  • Kadınlar için 1.60 metre erkekler için 1.65 metre boy alt sınırını geçebilecek olmak.
  • Yukarıda belirtilen boy uzunluğunda noktadan sonra gelen sayıların en çok 5 fazlası en az 15 eksiği kiloya sahip olmak.
  • Sorumluluk bilinci yeterli olmak.
  • Mesleki yeterliliğe sahip olmak ve gereken eğitimi almış olmak.
  • Özellikle paramedikler eğitimlerinin 2. yılında araç kullanacaklarından üniversite kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmalıdır.

ATT Olmanın Zorlukları Nelerdir?

ATT olmak birçok farklı koşulda çalışabilmeyi gerekli kılar. Çünkü genellikle kaza bölgelerinde veya hava koşullarının kötü olduğu alanlarda göreve gidilir. Bu nedenle en büyük zorluk değişken koşullara adapte olmaya çalışmaktır. Bununla birlikte uzun nöbet saatleri de acil tıp teknisyenlerini zorlamaktadır. Fiziki olarak da güçlü olunmasının gerekli olması bir diğer zorlayıcı durumdur. Tüm bunlara ilaveten psikolojik olarak yıpranmak da mümkündür. Ağır kaza tabloları ATT’leri kötü etkileyebilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.